Πεζοπορία στην Φύση για πρώτη φορά: Τι χρειάζεται να γνωρίζω;
Όλο και περισσότεροι άνθρωποι, στρέφονται προς την φύση μέσω του περπατήματος, ίσως την πιο απλή μορφή άσκησης, αλλά τόσο ευεργετική και για το σώμα αλλά και για το νού. Ο συνδυασμός ήπιας άσκησης στην φύση, κερδίζει όλο και περισσότερους, ανακαλύπτωντας ξανά μέσα από την απλότητα μιας βατής πεζοπορίας,
τις ομορφιές της χώρας μας και πόσο εύκολο είναι να ξανασυνδεθούμε με το σώμα και τον εαυτό μας · Η φύση προσφέρει απλόχερα, όλα αυτά που στερούμαστε στις μεγαλουπόλεις.
Τι χρειάζεται όμως να γνωρίζω αλλά και να έχω μαζί μου, για να έχω μια καλή πρώτη εμπειρία στην φύση;
- Το πρώτο που χρειάζεται να γνωρίζω είναι το μονοπάτι. Αν δεν το ξέρω καλά, δεν πάω ποτέ μόνος μου, αλλά πάντοτε με κάποιον που γνωρίζει καλά την διαδρομή.
- Τσεκάρω κατά πόσον είναι εφικτό να το περπατήσω, λόγω φυσικής κατάστασης: Το περπάτημα στην πόλη είναι δυστυχώς πολύ διαφορετικό, ακόμη και από το πιο εύκολο μονοπάτι, καθώς το τεραίν στην φύση διαφέρει αισθητά από αυτό στην πόλη, αυξάνοντας σημαντικά την δυσκολία. Χρειάζεται να γνωρίζω πόση ώρα είναι η διαδρομή που θα ακολουθήσω, πόσα χιλιόμετρα και τι κλήση έχει το μονοπάτι (υψομετρική διαφορά). Μια πεζοπορία εως 3 - 3 ½ ώρες, με μικρές υψομετρικές διαφορές, θεωρείται ιδανική για ξεκίνημα.
- Τι παπούτσι θα φορέσω; To πεζοπορικό μποτάκι, που είναι και το ενδεδειγμένο, αγκαλιάζει τον αστράγαλο και σταθεροποιεί το πόδι, σε περίπτωση στραβωπατήματος, αποφεύγοντας έτσι τραυματισμούς. Αν δεν έχεις πεζοπορικό μποτάκι, φοράς ένα απλό αθλητικό για αρχή (αλλά όχι stan smith ή all star, καλά για την πόλη αλλά όχι για πεζοπορία) με όσο το δυνατόν καλή / αντιολοσθητική σόλα. Αν η πεζοπορία τελικά σου αρέσει και θέλεις να περπατάς πιο συχνά στην φύση, το πεζοπορικό μποτάκι είναι μονόδρομος. Μην διστάσεις να μας ρωτήσεις από κοντά περισσότερα.
- Πεζοπορικά μπατόν: Θα τα έχεις δει και σίγουρα θα αναρωτιέσαι, όπως οι περισσότεροι, γιατί μας είναι απαραίτητα. Πολλοί θεωρούν – λανθασμένα - πως είναι απαραίτητα μόνο στους αρχάριους ή μόνο για κάποια «δύσκολα» σημεία στην διαδρομή μας. Τα μπατόν μας προσφέρουν την απαραίτητη υποστήριξη, τόσο στις ανηφόρες όσο και στις κατηφόρες, απορροφούν τους κραδασμούς, από γόνατα, μέση και αυχένα και εξισοροπούν τις δυνάμεις που ασκούνται στο σώμα, κατά την διάρκεια της βάδισης, ετσι ώστε να μην επιβαρύνονται μόνο τα πόδια (σηκώνοντας όλο το βάρος του σώματος) αλλά διαμοιράζοντάς το αρμονικά, τόσο στον άνω όσο και στον κάτω κορμό.
- Τι ρούχα να φορέσω; Το καλοκαίρι, ένα ελαφρύ πεζοπορικό παντελόνι και ένα μακρυμάνικο dry – fit μπλουζάκι (που μας προστατεύει και από τον ήλιο) είναι ιδανικά, μαζί με καπέλο και αντιλιακό. Γενικά στο βουνό, δεν φοράμε βαμβακερά ρούχα (δεν ενδείκνυνται για καμία εποχή) καθώς το βαμβάκι απορροφά τον ιδρώτα ή την βροχή (αν τύχει και βρέξει) και δεν στεγνώνει ευκολά, με αποτέλεσμα να παγώσεις. Τον χειμώνα επιλέγω να ντυθώ σε στρώσεις, aka layering (από μέσα ισοθερμικό, μετά fleece και από πάνω αντιανεμικό / αδιάβροχο / μεμβράνη). Φοράμε επίσης αν χρειαστεί, σκούφο, γάντια και buff για το λαιμό.
- Σακίδιο / backpack: Για τις πρώτες σου πεζοπορίες, αρκεί ένα μικρό σακίδιο (αυτό που ήδη έχεις) μέσα με νερό και ένα μικρό σνακ για την πορεία. Αν σε κερδίσει το περπάτημα, μπορείς να αγοράσεις ένα εξειδικευμένο ορειβατικό σακίδιο (με λίγα ή πολλά λίτρα = χωρητικότητα) ανάλογα την χρήση που το θέλεις. (ημερήσιο ή για σκ). Ένα τέτοιο σακίδιο, μπορεί να χωρέσει τα πράγματά σου καλύτερα και να διανείμει το βάρος, σωστά στην πλάτη σου, χωρίς να επιβαρύνει την μέση σου.
Καλή αρχή...με ασφαλείς και απολαυστικές διαδρομές στην φύση!
Γεώργα Λένα, Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής