Πεζοπορία το Φθινόπωρο: Τι χρειάζεται να γνωρίζω;

Πεζοπορία το Φθινόπωρο: Τι χρειάζεται να γνωρίζω;

Φθινόπωρο ή αλλιώς η καλύτερη εποχή για πεζοπορία! Έχουμε πλέον φύγει από την υπερβολική ζέστη του καλοκαιριού, οδεύοντας προς στην μετάβαση του Χειμώνα,

με το Φθινόπωρο να μας αγκαλιάζει με τις «γλυκιές» του θερμοκρασίες - ιδανικές για περπάτημα - αλλά και τα υπέροχα χρώματά του, σε μονοπάτια χωρίς την πολυκοσμία του καλοκαιριού.

Παρακάτω θα βρεις μερικά χρήσιμα tips για τις Φθινοπωρινές σου εξορμήσεις στην φύση!

- Η μέρα έχει μικρύνει αισθητά & μαζί με την αλλαγή της ώρας, σου μένει λιγότερος χρόνος περπατήματος με φως. Υπολόγισε την ώρα που θα χρειαστείς για να ολοκληρώσεις το μονοπάτι & πάρε μαζί σου έναν φακό κεφαλής.

- Νερό & ένα μικρό σνακ (ξηροί καρποί, σοκολάτα, αποξηραμένα φρούτα) θα σου δώσουν την απαραίτητη ενυδάτωση και ενέργεια αντίστοιχα, σε μια πιθανή στάση για ξεκούραση.

- Προετοιμάσου για εναλλαγές θερμοκρασίας μέσα στην ημέρα αλλά και για πιθανή βροχόπτωση (που είναι συχνή την εποχή αυτή). Ντύσου σε στρώσεις aka “layering” με ισοθερμικό ως βάση, fleece από επάνω και για εξωτερική μόνωση από αέρα & βροχή, με ένα αδιάβροχο / αντιανεμικό (ή αλλιώς ορειβατική μεμβράνη). Οτιδήποτε σε βαμβακερό ρούχο, κρίνεται ακατάλληλο καθώς δεν στεγνώνει εύκολα, σε περίπτωση που βραχείς / ιδρώσεις και έχει την ιδιότητα να «παγώνει» επάνω σου.

- Φόρεσε τα κατάλληλα παπούτσια & κράτησε οπωσδήποτε τα πεζοπορικά μπατόν σου. Σε ένα βρεγμένο έδαφος, με πέτρες, χώμα & λάσπη αλλά και κορμούς δέντρων τα αδιάβροχα πεζοπορικά / ορειβατικά μποτάκια είναι απαραίτητα · με την ειδική αντιολισθητική τους σόλα, θα σε γλιτώσουν από πιθανή πτώση στα σημεία του μονοπατιού, που το χρειάζεσαι περισσότερο. Τα πεζοπορικά μπατόν είναι εξίσου απαραίτητα, καθώς διανέμουν το βάρος του σώματος αρμονικά και στον άνω κορμό & τα χέρια, απορροφώντας έτσι σημαντικό μερίδιο βάρους που καλούνται να σηκώσουν αποκλειστικά τα πόδια μας. Επίσης προσφέρουν σημαντική σταθερότητα και ισορροπία στα αμφίβολα σημεία της διαδρομής, με τραχύ έδαφος και μεγάλη κλίση. Ακόμη θα χρειαστείς ένα αδιάβροχο κάλυμμα για το σακίδιό σου, αν δεν έχεις μπορείς εναλλακτικά να στεγανοποιήσεις τα πράγματά σου, βάζοντάς τα μέσα σε σακούλα σκουπιδιών, πριν τα βάλεις στο σακίδιο.

- Πάρε πληροφορίες από άλλους πεζοπόρους για το μονοπάτι που έχεις επιλέξει να ακολουθήσεις και κατέβασε χάρτες που λειτουργούν offline (σε πολλά ορεινά σημεία δεν υπάρχει επαρκές σήμα). Έχε πάντα μαζί σου παρέα και ενημέρωσε φίλους & οικογένεια για το που θα κινηθείς & τι ώρα αναμένεται να είσαι πίσω στην βάση σου.

Καλές διαδρομές, με ασφάλεια!

Λένα Γεώργα, καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής

Tags