Βραδiνή πεζοπορία: Κάν’το σωστά!

Βραδiνή πεζοπορία: Κάν’το σωστά!

Με αφορμή την νυχτερινή μας πεζοπορία με πανσέληνο, αυτό το Σάββατο στην Πάρνηθα, πάμε να δούμε μαζί τα απαραίτητα για μια απολαυστική πεζοπορία την νύχτα, χωρίς απρόοπτα!

1. Μην δοκιμάσεις ένα νέο μονοπάτι. Ακούγεται αυτονόητο, αλλά μερικές φορές και το αυτονόητο χρειάζεται να ειπωθεί. Το βράδυ, όλα τα αντιλαμβανόμαστε διαφορετικά εκεί έξω · Ακόμη και μια γνωστή διαδρομή, μπορεί να φανεί πολύ διαφορετική την νύχτα, πόσο μάλλον να ψάχνεις για μια διαδρομή που δεν έχεις ξαναπερπατήσει μέρα.

2. Εξοπλισμός: Χρησιμοποίησε εξοπλισμό που τον έχεις ήδη τεστάρει από πριν · Μποτάκια & κάλτσες που τα έχεις ξαναβάλει (δεν θες να σε “χτυπήσει” το νέο σου παπούτσι στο βουνό, πόσο μάλλον να είναι και νύχτα) φακός που λειτουργεί (με έξτρα μπαταρίες μαζί σου). Ντύσου με “στρώσεις” (aka layers) τον χειμώνα (θερμοεσώρουχα,fleece & μεμβράνη ή πουπουλένια βέστα) και έχε μαζί σου γάντια, σκούφο & buff.

3. Μην πεζοπορείς μόνος σου. Κάθε θόρυβος, κλαδάκι που σπάει ή ακόμη και ο ήχος που μπορεί να κάνει ένα μικρό ζώo την νύχτα, μπορεί να σε τρομοκρατήσει πραγματικά. Η ομάδα έχει άλλη δυναμική που την χρειάζεσαι, ειδικά στο σκοτάδι.

4. Φαγητό και νερό: Τον χειμώνα μπορείς να αντικαταστήσεις το νερό με ζεστό τσάι (αν η πεζοπορία είναι μικρής διάρκειας & κοντά σε καταφύγιο) Πάρε μαζί σου παστέλια ή ενεργειακές μπάρες ή ξηρούς καρπούς που θα σε “κρατήσουν” στην διάρκεια της πεζοπορίας. Η μαύρη σοκολάτα είναι επίσης μια καλή επιλογή, εκτός από το κλασσικό τοστ!

5. Φακός: Προτίμησε φακό κεφαλής με αρκετά lumen (φωτεινότητα) ,με επαρκή χρόνο-διάρκεια φωτισμού & επιλογή κόκκινου φωτισμού, που είναι πιο ήπιο στα μάτια. Το κινητό σου καλύτερα να μείνει στην τσέπη σου (δεν θέλεις να το δεις να σου γλιστράει από τα χέρια!) Τα μάτια μας χρειάζονται περίπου 30-45’ για να συνηθίσουν στο σκοτάδι & καλό θα ήταν όταν φοράμε φακό κεφαλής να μην φωτίζουμε τον απέναντι μέσα στα μάτια ή όταν διασταυρωνόμαστε με άλλους διερχόμενους πεζοπόρους να κλείνουμε ή να χαμηλώνουμε τους φακούς μας.

6. Σεβόμαστε την φύση και τα ζώα που ζουν σε αυτή: Το βουνό και ότι το περιβάλλει, μας φιλοξενεί για να περάσουμε. Δεν ενοχλούμε την ζωή που κατοικεί εκεί, περπατώντας μέσα στα ενδεδειγμένα μονοπάτια και όχι εκτός, για διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος · Τέλος ότι απορρίμματα δημιουργήσουμε, τα παίρνουμε μαζί μας, μέσα στο σακίδιο μας.

Καλές διαδρομές!

Γεώργα Λένα, καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής

Tags