Κανόνες λειτουργίας καταφυγίων Ολύμπου

Κανόνες λειτουργίας καταφυγίων Ολύμπου

Με αφορμή την επικείμενη διάσχισή μας στον Όλυμπο το τριήμερο του Αγ. Πνέυματος, θεωρούμε υποχρέωσή μας εκτός από την ορειβατική εκπαίδευση των μελών μας, να υπάρχει και ενημέρωση σχετικά με την ορειβατική δεοντολογία και κάποιους άγραφους - γραπτούς νόμους που ισχύουν στα καταφύγια (του Ολύμπου, αλλά και γενικότερα).

Βοηθάμε να μείνουν οι χώροι του καταφυγίου καθαροί. Κουβαλάμε μαζί μας ελαφριές παντόφλες (για μέσα στο καταφύγιο) και αφήνουμε τα ορειβατικά μας μποτάκια, στον προθάλαμο της εισόδου.

Αν υπάρχει πολύς κόσμος, δίνουμε την θέση μας μετά το γεύμα μας, για να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν όλοι και επιστρέφουμε τους δίσκους πίσω στο πάσο της κουζίνας, όταν τελειώσουμε. Δεν καταναλώνουμε τρόφιμα ποτά μέσα στα δωμάτια.

Συσκευασίες από προϊόντα που αγοράστηκαν από το καταφύγιο, μπορούμε να τις αφήσουμε στο καταφύγιο. Προϊόντα που φέραμε από το σπίτι μας, κουβαλάμε οπωδήποτε τις συσκευασίες πίσω (μέσα στο σακίδιο μας). Φροντίζουμε να έχουμε μαζί μας μια πλαστική σακούλα για όλα τα απορρίματα που θα γυρίσουμε πίσω και θα πετάξουμε στο Λιτόχωρο (και όχι μέσα σε κάδους του Εθνικού δρυμού).

Σκεφτείτε πόσοι άνθρωποι ανεβαίνουν στο βουνό αν φήσουμε όλοι εκεί τα σκουπίδια μας ποιος θα τα κατεβάσει για εμάς!

Διαχείριση νερού: Στα περισσότερα καταφύγια δεν υπάρχουν υποδομές για ζεστό νερό ή για ντουζ, οπότε είμαστε φειδωλοί με την χρήση του και δεν το αφήνουμε να τρέχει άσκοπα. Τα υγρά μαντιλάκια, για “στεγνό” καθάρισμα, αποδεικνύονται σωτήρια πολλές φορές!

Κουβαλάμε τα δικά μας είδη ατομικής υγιεινής, φακό για την νύχτα - ένα liner (μικρό σεντόνι) για να σκεπαστούμε ανάμεσα στις κουβέρτες του καταφυγίου. Λίγο πριν την αναχώρησή μας, διπλώνουμε και τα αφήνουμε όπως τα βρήκαμε.

Δεν φωνάζουμε και είμαστε διακριτικοί · Σεβόμαστε τους υπόλοιπους πεζοπόρους / ορειβάτες,γιατί κάποιος μπορεί να είναι πιο κουρασμένος ή σε χειρότερη κατάσταση από εμάς.

Σεβόμαστε την φύση, το βουνό (ή την θάλασσα) όπου μας φιλοξενούν · Εμείς είμαστε περαστικοί, για τα ζώα όμως που συναντάμε εκεί, είναι το σπίτι τους. Δεν θα ήθελες να σε ενοχλεί κάποιος στο σπίτι σου,σωστά;!

Γεώργα Λένα, καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής.

© 2024 backpackongreece.com All Rights Reserved | Κατασκευή ιστοσελίδων BLB.gr