Image

Βάλια Κάλντα Vol. 2

Διασχίζοντας την καρδιά του Εθνικού Δρυμού της Βάλια Κάλντα μέσα σε ονειρικά Φθινοπωρινά χρώματα, σε διαδρομές που δεν περπατιούνται συχνά!

26-29 Οκτ 2024

Στάση μετρό Ελαιώνα

06:45

Κατάλληλο για αρχάριους πεζοπόρους, με καλή φυσική κατάσταση.

€320 / κράτηση θέσης με προκαταβολή 120€, εξόφληση έως 29/9/24

Περιγραφή

Φτιάξε σακίδιο & φύγαμε για μια ακόμη τετραήμερη εξόρμηση, σε ένα από τα πιο όμορφα μέρη της Ελλάδας, σε μια Φθινοπωρινή χρωματική παλέτα, που όμοιά της, δεν έχεις ξαναδεί · στον πυρήνα του εθνικού δρυμού της Πίνδου, στην Βάλια Κάλντα!

Αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους και πιο παρθένους Δρυμούς της Ελλάδας, με πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Βρίσκεται στην οροσειρά της Πίνδου, στα όρια των νομών Γρεβενών και Ιωαννίνων & εκτείνεται σε περίπου 69.000 στρέμματα που χωρίζονται στον πυρήνα και την περιφερειακή ζώνη του δρυμού.

“Βάλια Κάλντα” σημαίνει στα βλάχικα ζεστή κοιλάδα · προφανώς ο δρυμός πήρε το όνομά του κατ’ ευφημισμό, λόγω του ότι αποτελεί μια από τις πιο κρύες και υγρές περιοχές της Ελλάδας. Το κλίμα είναι ορεινό – μεσογειακό, με δροσερά καλοκαίρια με αρκετές τοπικές βροχές και βαρύ χειμώνα, με χιόνια 7-8 μήνες το χρόνο. Το τοπίο είναι εντυπωσιακό και εκτός από την ποικιλία μορφολογικών και βλαστητικών χαρακτηριστικών, τονίζεται ακόμη από τεράστιους γκρεμούς και ορμητικά ρέματα. Το περιβάλλον είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την διαβίωση μιας τεράστιας ποικιλίας ειδών απ’ το ζωικό και το φυτικό βασίλειο.

Καλύπτεται από πυκνά δάση Μαύρης – Λευκόδερμης Πεύκης και Οξυάς, αποτελεί δε καταφύγιο για πολλά είδη πουλιών, ανάμεσα στα οποία είναι και ορισμένα σπάνια αρπακτικά (γύπας- βασιλαετός) και μεγάλα θηλαστικά (αρκούδα, αγριόγιδο & ζαρκάδι) που έχουν εξαφανισθεί απ’ τις περισσότερες περιοχές της χώρας. Ολόκληρη η περιοχή αποτελεί ίσως τον πιο σημαντικό βιότοπο της χώρας μας για την καφετιά αρκούδα.

Οι δύο διαδρομές που έχουμε επιλέξει να περπατήσουμε στην δράση αυτή βρίσκονται στην καρδιά του εθνικού δρυμού, είναι υψηλής αισθητικής και με υπέροχες εναλλαγές στην φύση που τις περικλείει, (την μια από τις δύο, δεν θα την βρεις, ούτε στον χάρτη!) αλλά και βατές για άτομα με καλή φυσική κατάσταση. Έτσι θα μπορέσουν όλοι να χαρούν το βουνό και τις σπάνιες ομορφιές της χώρας μας χωρίς να ταλαιπωρηθούν, πάντα με γνώμονα την ασφάλεια.

Οι ντόπιες λιχουδιές μας περιμένουν μετά τις πεζοπορίες για αναπλήρωση θερμίδων, με τον πιο γευστικό τρόπο, σε παραδοσιακές ταβέρνες της περιοχής.

Την πρώτη και την τελευταία ημέρα της εκδρομής μας, θα έχουμε την δυνατότητα να εξερευνήσουμε το παραδοσιακό Μέτσοβο και την Καλαμπάκα αντίστοιχα, με χρόνο για φαγητό και βόλτα στα γραφικά τους στενά, ανακαλύπτοντας τα παραδοσιακά τους προϊόντα σε συνδυασμό με την τοπική αρχιτεκτονική.

Γιατί μαζί μας;

- Γιατί ο αρχηγός ανάβασης διαθέτει 20ετή εμπειρία.

- Γιατί και οι δύο αρχηγοί ανάβασης έχουν στο ενεργητικό τους πολυήμερες διασχίσεις στον Εθνικό Δρυμό της Πίνδου.

- Γιατί όλη η ομάδα μας είναι εκπαιδευμένη σε πρώτες βοήθειες.

- Γιατί υπάρχει πλήρως ενημερωμένο και εξοπλισμένο ομαδικό φαρμακείο, σε κάθε δράση μας.

- Γιατί υπάρχει και γυμναστής στην ομάδα μας, με πολυετή εμπειρία εκγύμνασης ασκουμένων (σε όλα τα επίπεδα φυσικής κατάστασης).

Απαραίτητος εξοπλισμός:

- Ορειβατικό ή πεζοπορικό μποτάκι, που να καλύπτει τον αστράγαλο.

- Πεζοπορικά μπατόν

- Μικρό ορειβατικό σακίδιο πλάτης (ημέρας), για τα προσωπικά σου αντικείμενα.

- Πεζοπορικό παντελόνι / αδιάβροχο - αντιανεμικό / μεμβράνη / fleece / ισοθερμικό

- 2 μπλούζες μακρυμάνικες Dry – Fit και δύο ζευγάρια κάλτσες

- Θερμοεσώρουχα ή ένα απλό κολάν για τον ύπνο στο καταφύγιο

- Καπέλο / γυαλιά ηλίου / αντηλιακό / buff / επαναγεμιζόμενο μπουκάλι νερού

- Σκούφος και γάντια

- Σνακ για τις πορείες μας (μπάρες δημητριακών, παστέλι, ξηροί καρποί, αποξηραμένα φρούτα κτλ.)

- Είδη υγιεινής για ντους & σαγιονάρες

- Σανδάλι ή πέδιλο κατάλληλο για ρηχή ποταμοδιάσχιση (τύπου Teva ή Crocs)

Σημείωση: Στο καταφύγιο «Βάλια Κάλντα» στην Βοβούσα, που θα διανυκτερεύσουμε υπάρχει οργανωμένη κουζίνα που σερβίρει πρωινό, βραδινό, ροφήματα και νερό (για να πάρουμε μαζί μας), όπως υπάρχει και η δυνατότητα για ντους με ζεστό νερό. Το πούλμαν θα σταματήσει ακριβώς από έξω, οπότε οι συμμετέχοντες δεν θα χρειαστεί να κουβαλήσουν τον εξοπλισμό τους.

Πρόγραμμα

Συνάντηση στις 06:45 & αναχώρηση στις 07:00 από στάση μετρό Ελαιώνα. Δεύτερη στάση στις 07:10 Τατοϊου 161, Νέα Ερυθραία έξω από το Woodstore, με προορισμό την Βοβούσα. Στάση ενδιάμεσα και χρόνος στο Μέτσοβο για βόλτα, καφέ & φαγητό. Αργά το απόγευμα άφιξη στην Βοβούσα, στο καταφύγιο Βάλια Κάλντα, τακτοποίηση στα δωμάτια & ελεύθερος χρόνος. Ενημέρωση για την πορεία της επόμενης ημέρας.

Πρωινό και ξεκίνημα της πρώτης μας πεζοπορίας από το καταφύγιο. Σε μια μαγευτική διαδρομή, παράλληλη σε μεγάλο μέρος της με το πολύβουο Αρκουδόρεμα, θα χορτάσουμε τα χρώματα της Φθινοπωρινής φύσης, φτάνοντας με τα πόδια στον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού της Βάλια Κάλντα. Ξεκούραση & πικνίκ στην καρδιά της Πίνδου, απολαμβάνοντας ένα μαγευτικό τοπίο, ανάμεσα σε πανύψηλα έλατα & οξιές, ρεματιές και ποτάμια. (που ότι και να περιγράψουμε, είναι λίγο!) Επιστροφή από το ίδιο μονοπάτι, πίσω στο καταφύγιο, ξεκούραση & ελεύθερος χρόνος. Το βράδυ με το πούλμαν επίσκεψη στην Βοβούσα, περιήγηση στο χωριό & φαγητό όλη η ομάδα μαζί, σε τοπική ταβέρνα στην πλατεία, δίπλα στο παραδοσιακό γεφύρι της Βοβούσας.

Α – Β / Εύκολο – Μέτριο

6h (ανάλογα τον ρυθμό της ομάδας)

+650m / -650m

16 km

Απ’τα ίδια

Πρωινό & αναχώρηση με το πούλμαν, για την αφετηρία της διαδρομής μας, στις λίμνες του Αωού. Περπατάμε σε μια διαδρομή που δεν θα την βρεις στον χάρτη! (γιατί την ανακαλύψαμε, σε μια από τις πολυήμερες διασχίσεις μας) διασχίζοντας ουσιαστικά ένα από τα ομορφότερα & «απάτητα» κομμάτια του Εθνικού Δρυμού της Βάλια Κάλντα, που σπανίως περπατιούνται. Οι εναλλαγές του τοπίου μαγεύουν, σε μια επική διάσχιση · περνάμε χαμηλά ρυάκια & πανύψηλα δάση, σημεία με θέα, εντυπωσιακά βράχια, δίπλα από το ποτάμι του Αωού. Επιστροφή στην βάση μας & ελεύθερος χρόνος για ντους, φαγητό και ξεκούραση, στο πανέμορφο σκηνικό του καταφυγίου της Βάλια Κάλντα.

Α – Β / Εύκολο – Μέτριο

6h (ανάλογα τον ρυθμό της ομάδας)

+500m / -800m

15 km

Διάσχιση

Πρωινό στο καταφύγιο & αναχώρηση. Επίσκεψη στην σπάνιας ομορφιάς λίμνη Ζορίκα, την μαγευτική λίμνη με τα νούφαρα, στο ανατολικό Ζαγόρι ανάμεσα στα χωριά Φλαμπουράρι & Γρεβενίτι. Το μεσημέρι στάση για καφέ & φαγητό στην γραφική Καλαμπάκα, πριν την επιστροφή μας για Αθήνα. Εκτιμώμενη ώρα άφιξης 22:00.

Περιλαμβάνεται

Μεταφορά με σύγχρονο πούλμαν από Αθήνα και επιστροφή.

Τρείς διανυκτερεύσεις στο καταφύγιο «Βάλια Κάλντα» στην Βοβούσα.

2 διαφορετικές πεζοπορικές διαδρομές, στην καρδιά του Εθνικού Δρυμού της Βάλια Κάλντα & επίσκεψη στην λίμνη Ζορίκα, με τα νούφαρα.

Συνοδεία από δύο έμπειρους και εκπαιδευμένους ορειβατικούς συνεργάτες.

Επίσκεψη σε Μέτσοβο, Βοβούσα & Καλαμπάκα.

Μάθημα Stretching από Καθηγητή Φυσικής Αγωγής.

Ομαδικό ενημερωμένο φαρμακείο.

Ασύρματο σύστημα επικοινωνίας.

Οργάνωση και συντονισμός από το BackpackOnGreece.

ΔΕΝ περιλαμβάνονται

Κόστος γευμάτων

Προσωπικά έξοδα

Ότι δεν αναγράφεται στο πρόγραμμα

Πλήρη επιστροφή χρημάτων σε περίπτωση ακύρωσης έως και 29/9/24. Επιστροφή του 50% του ποσού από 30/9/24 έως και 6/10/24. Από 7/10/24 δεν θα πραγματοποιούνται επιστροφές, λόγω προγραμματισμένων εξόδων της δραστηριότητας. Κάθε κράτηση είναι προσωπική και δεν μεταβιβάζεται. Ισχύει για την συγκεκριμένη δράση & δεν μεταφέρεται σε μεταγενέστερη εκδήλωση.

Οι συμμετέχοντες πρέπει να τακτοποιήσουν την εγγραφή τους, το αργότερο μέχρι Κυριακή 20/10/24 ή έως εξαντλήσεως των θέσεων.

Τα τραπεζικά έξοδα βαρύνουν τον καταθέτη

Για λόγους οργάνωσης & συντονισμού, δεν αναλαμβάνουμε άτομα εκτός πούλμαν

Όλοι οι χρόνοι στο πρόγραμμα είναι ενδεικτικοί και μπορεί να τροποποιηθούν από τον αρχηγό της εκάστοτε εξόρμησης, αναλόγως την σύσταση της ομάδας και τις καιρικές συνθήκες για λόγους ασφαλείας.

Η συμμετοχή σε όλες τις δράσεις του BackpackOnGreece συνιστά στην πλήρη αποδοχή των όρων συμμετοχής.